Klädsel vid orientering

Det kanske kan tyckas som att det är enkelt att klä sig för att orientera – det räcker med att ta på sig kläder som det går att springa i och som det inte gör något att man svettas i, så klarar man sig. Sanningen är dock att man måste ha en mängd olika faktorer i åtanke när man ska klä sig för en tävling eller träning i orientering.

En sådan faktor är vädret. När man orienterar är man utsatt för vädrets makter, och om man inte vill att dessa makter ska hindra ens prestation, behöver man kläder som står emot dem. När temperaturerna börjar sjunka är det till exempel viktigt att man klär sig tillräckligt varmt, och om det regnar måste man ha kläder som står emot regn, eller som håller en varm trots att de är blöta (till exempel ett underställ i ull). Om du vill hitta friluftskläder som passar för orientering och alla andra aktiviteter utomhus, ska du gå in på Fritidsfabriken.se.

En annan faktor som lekmän och utomstående sannolikt inte tänker på är att kläder för orientering måste vara heltäckande. Detta på grund av det som har kommit att kallas orienterarsjukan (just för att det drabbar orienterare). Orienterarsjukan uppstår sannolikt på grund av bakterien bartonella, som förekommer hos vilda djur. När orienterare springer i skog och mark riskerar de att dra på sig bakterien. En annan smitta som kan drabba orienterare och andra som vistas i skogen mycket är gulsot, som orsakas av att hepatit B kommer in via huden. Man har kunnat se ett tydligt samband mellan ökad förekomst av dessa sjukdomar hos orienterare, och avsaknad av regler kring heltäckande kläder vid tävlingar. Svenska orienteringsförbundet har därför nu tydliga regler som säger att orienterare måste bära heltäckande klädsel, med undantag av huvud, hals och armar.

En mycket viktig del av en orienterares klädsel är naturligtvis skorna, eftersom det är skorna som för orienteraren framåt mot sitt mål. Det är framförallt två faktorer som är viktiga att ha i åtanke när det gäller valet av skor. Den ena är skornas vikt – ju lättare de är, desto mindre energi krävs det för att springa – och den andra är deras grepp. Som orienterare springer man ju långt ifrån bara på jämn asfalt, eller ens på stigar och spår – ofta måste man ta sig rakt ut i skogen, över hala stockar och stenar. Då är det viktigt att man har skor som man kan lita på, och som förhindrar att man halkar eller snavar.

Slutligen bör alla orienterare vara utrustade med en pannlampa, i alla fall under de årstider då det blir mörkt tidigt. Med hjälp av en pannlampa kan de se var de sätter fötterna, samtidigt som de har händerna fria att hålla i karta och kompass – som de självklart också behöver ljus från lampan för att kunna se.

När man betänker allt detta inser man sannolikt att det är mer komplicerat att klä sig för orientering än man skulle kunna tro, men också att det är en rolig sport som passar för alla – så länge man är rätt klädd.

publishable-mag