Att orientera på vintern

Orientering är en sport som blivit allt mer populär under de senaste åren. Kanske beror det på att sporten inte är speciellt dyr att delta i. Man behöver inte ha massor av extra utrustning och i stort sett alla kan delta, oavsett ålder. Det finns inte heller några krav på att man måste springa snabbt utan man kan också jogga eller gå runt. Man behöver inte heller tävla om man inte vill utan man kan bara träna i sin egen takt för att det är roligt. Men vad bör man tänka på om man ska orientera på vintern?

Kläderna

När man tävlar och tränar i orientering är det alltid viktigt att tänka på vad man har på sig. Under vintern är det extra viktigt. Då vill man inte frysa under tiden man är ute i spåret. Hos online butiken ITAB Outdoor kan man finna flera olika smarta plagg som kan vara bra att ha. Det är smart att klä sig enligt lager på lager principen för att enkelt kunna klä av sig om man blir för varm.

Halka och skor

När det blir vinter kan det bli rejält halt i skog och mark. Is och snö blir hal att springa i och det kan vara klokt att tänka på att välja ett par lite kraftigare skor med en rejäl mönstring i sulan. Det finns också skor med inbyggda broddar, samt lösa broddar som träs över skon. De är lika praktiska på trottoaren som ute i skogen.

När man orienterar på vintern om det är snö bör man också tänka på att stenar och rötter kan gömma sig rejält och det är lätt att trampa snett.

Tempo

Om man orienterar under vintern kan det vara klokt att dra ner lite på tempot, speciellt om man springer i okänd terräng. Det är annars lätt hänt att man skadar sig. Det kan vara bra att ha en elastisk linda i fickan. Då kan man snabbt lägga ett tryckförband kring en stukad fot. Det kan underlätta enormt mycket tills dess att man kommer tillbaka till stugan eller samlingen, eller bara tills dess att man kan få hjälp.

Svettas när det är kallt ute

Vissa menar att det är farligt att svettas om det är kallt ute. Så är egentligen inte fallet men man bör tänka på att man snabbt kan bli nerkyld och det kan göra så att man drabbas av förkylningar och annat. Om man är otränad kan det dock vara klokt att träna lite lugnt tills kroppen vant sig.

Springa vilse i kyla

När man tränar eller tävla i orientering finns det en liten risk att man springer vilse och det kan vara farligt, speciellt om det är kallt ute. Man kan snabbt frysa och det är lätt att tappa bort sig när det snöar. I Sverige kan dock polis och försvarsmakt samt andra organisationer snabbt ordna eftersök och skallgångar.

publishable-mag