Vad lyssnar man på när man orienterar?

Kompassen är viktig för orienterareOrientering är en riktigt klassisk svensk sport. Faktum är att sporten är så svensk, att engelskan lånat vårt ord för att beskriva den: “orienteering”. Från sin provinsiella början som en övning för militären, har aktiviteten nu vuxit till en egen idrottsgren med hundratusentals entusiastiska utövare över hela världen. Med ökande intresse kommer naturligtvis också en ökad variation i utövandet. Idag befinner sig sporten långt från sina militära rötter och bland utövarna hittar man allt från pensionärer till skolbarn. Som vid så mycket annan motion och träning idag är det populärt att utöva orientering med hörlurarna isatta. Men vad lyssnar man egentligen på när man orienterar?

Utbudet av det som motionärer lyssnar på är naturligtvis lika varierat som motionärerna själva. Vad är egentligen bäst? Adrenalinstinn hårdrock som höjer pulsen redan innan det första löpsteget är taget? Eller kanske en lugn, klassisk melodi som hjälper hjärnan att fokusera på navigationen och kartläsningen? Eller varför inte en underhållande deckare, som håller tankarna borta från ansträngningen? köp ljudböcker på Storytel och testa själv vad som passar just dig bäst. Det finns olika teorier om vad som krävs för att idrottare ska prestera maximalt och sannolikt är det högst personligt vad som fungerar bäst. Såväl ditt allmänna temperament och din personlighet, som ditt tillfälliga humör kommer sannolikt spela in på vad du bör spela i hörlurarna.

Musik är viktigt för motionärerKanske är du glad i att göra flera saker samtidigt? Då kanske just en ljudbok är rätt val, eftersom du kan träna och vara litterär på samma gång. Å andra sidan har många svårt för att fokusera på flera saker samtidigt. Om du är en av dessa personer kan en spännande intrig i hörlurarna ställa till problem med din kartläsning. Då kan musik var ett betydligt bättre val och gärna okomplicerad musik som inte konkurrerar om din uppmärksamhet med allt för stor kraft. Hård musik kan ge dig den där motivationen du saknar just för stunden och hjälpa dig att undvika ett dåligt val när du tvekar inför dagens ansträngning.

Tack vare iPodens och smarta telefoners intåg har musiken kommit att kunna utgöra en viktig del av de flestas motion och träning. Det finns idag knappt några gränser för vad du kan fylla öronen med när du orienterar – musik, ljudböcker eller rent av naturen själv. Testa olika alternativ för att hitta vad som passar just dig bäst och glöm inte att variation förnöjer. Du måste inte lyssna på samma sak varje runda!

publishable-mag