Orientera med övernattning utomhus

Är du van vid orientering och vill ta det till nästa nivå kan det bli en fantastisk erfarenhet att kombinera orienteringen med tältning och övernattning för att få den ultimata naturupplevelsen.

Vikten av bra förberedelser

Som orienterare är du van vid skogen och vad olika sorters väder kräver för kläder och utrustning. Den kunskapen blir av stor vikt om du väljer att ta en extra dag eller kanske en hel helg ute i skogen. Med övernattning i tält kommer ännu fler faktorer att ta i beaktning, där den viktigaste är att hålla dig varm och se till att du har tillräckligt med mat och vatten nedpackat. Men med god planering kan du få en helt fantastisk upplevelse som skapar livslånga minnen, kanske blir det till och med en ny vana att ge sig ut så här några gånger om året.

Rätt tält och packning

En del av din planering bör handla om att du ska kunna packa allt så pass bra att du kan bära med dig allt utan problem. Därför behöver du till exempel ha ett riktigt bra och lätthanterat tält som inte kräver för mycket utrymme i packningen. Idag finns ett stort utbud av olika typer av tält, både de klassiska som placeras på marken men även trädtält som gör att du sover ovanför markytan. Det här ger en alldeles speciell känsla och upplevelse, och kan tillföra din skogshelg det där lilla extra. Att komma upp över markytan är även bra för att kunna hålla värmen bättre, men du behöver ändå tänka på att ha rätt sorts kläder och sovattiraljer för att inte bli kall. Är du riktigt erfaren kan du även göra en sådan här orientering under vintern, men då krävs det ännu mer planering då det blir riktigt kallt på nätterna.

Välgörande sport på många plan

Att ha en tältplats att utgå från gör det lätt för dig att ha dina saker samlade på en plats medan du ger dig ut för orientering i skogen. Vetskapen att du inte bara ska åka hem efter ditt pass utan helt kan slappna av i vetskapen att det inte finns några tider att passa, gör att orienteringen och tiden i naturen även blir en upplevelse av mindfulness och verklig avkoppling. Att ta dig tid att reducera eventuell stress från din vardag är väldigt viktigt, och då kan stunder som de här hjälpa dig en bra bit på vägen. Orientering i sig är en väldigt hälsosam sport då den kombinerar träning som aktiverar hela kroppen. Hjärnan får också träning och du får mängder med frisk luft.

publishable-mag