Skidorientering

Tycker du om orientering, problemlösning och skidåkning kan du prova på skidorientering. Har du tröttnat på den vanliga längdskidåkningen och vill ha en ny rolig utmaning eller träningsform passar nog skidorientering för dig.

Vad är skidorientering?

Skidorientering är helt enkelt orientering på skidor. Det finns några skillnader mot vanlig orientering, och det finns några skillnader mot vanlig längdskidåkning. Orienteringskartan i skidorientering har en mängd skidspår utmärkta med linjer. Kvaliteten på dessa skidspår indikeras också genom bredden på linjen och om linjen är streckad eller i punktform. En del spår är bredare och preparerade med pistmaskin eller snöskoter och andra är smalare och består kanske bara av ett par skidspår i lössnön. Hur fort du vill komma fram avgör alltså vilket skidspår du väljer. Du får även åka i obanad terräng om du behärskar det. Kontrollerna sitter utefter några av dessa skidspår så du behöver alltså inte pulsa ut i skogen för att hitta dem. Vid många tävlingar är de elektroniska kontrollerna riggade så att det räcker med att du sveper med armen över kontrollen när du glider förbi. Detta gör att du ofta kan bibehålla farten du fått upp.

Utrustning

Eftersom det handlar om orientering är en viktig del i utrustningen orienteringskartan. Det är mycket vanligt att skidorienterarna fäster kartan på en platta som har en hållare som kan fästas på överkroppen. På så sätt kan kartan sitta en bit ut från bröstet för att skidåkaren ska kunna titta på kartan medan de glider fram i naturen. Kompass kan användas. Skidor och stavar är såklart nödvändiga. Skidorienterare använder ofta skateskidor, men eftersom spåren kan vara ganska smala blir det kanske inte alltid läge att använda skatingtekniken. Stavarna brukar ofta vara lite kortare än motsvarande i längdskidåkning för att få mer kraft vid uppförsluten. Skidorienteraren måste i regel staka sig fram mer än längdskidåkaren. Den individuelle skidorienteraren rekommenderas att prova sig fram för att se vilka skidor och stavlängder som passar. Behöver du köpa ny vinterutrustning, eller något annat dyrt, kan du jämföra lån med ränta från 3.01% på blancolån på vissa hemsidor. Men ta inga onödiga lån. En elektronisk id-platta ingår också i utrustningen som håller koll på att man varit vid samtliga kontroller och dessutom i rätt ordning. Vid mörkerkörning används pannlampa.

OS-sport?

De olika orienteringsförbunden hoppas att skidorientering kommer att bli en av OS-sporterna så småningom. Sporten är sedan decennier godkänd av Internationella Olympiska Kommittén men hittills har ingen OS-arrangör haft sporten med på programmet. Orienteringsförbunden försökte länge få den vanliga orienteringen med i sommar-OS, men tror numera att chanserna är större för skidorienteringen att få komma med i ett vinter-OS. Det är mycket större konkurrens mellan olika idrotter för att komma med i sommar-OS. Nästa chans som skidorientering har att komma med på programmet är i OS 2026. IOK har fortfarande inte fattat beslut om vilken stad som ska få arrangera detta OS.

publishable-mag