Så funkar orientering

Det är kanske inte alla som vet vad orientering är för något och kanske tror att de som utövar det springer i skogen och virrar runt. Men så är det verkligen inte utan det är en härlig naturupplevelse, samtidigt som man får en variation i sin träning på ett enkelt och smidigt sätt. Det finns över 600 olika föreningar som erbjuder stora som små att lära sig orientering om man skulle vilja testa för att se om det är något för en.

När man håller på med orientering så är det bra att ha rätt kläder. För barnen kan vissa av plaggen hittas på www.kidsbrandstore.se men det finns också specialbutiker som säljer kläder anpassade för just orientering. Kläderna ska vara praktiska när man orienterar och inte alltför moderiktiga, även om man vill se tuff ut på samma gång man springer i skogen.

Grundmoment

I orientering så består den av fem olika grundmoment som är väldigt viktiga för att kunna orientera på säkert och tryggt sätt ute i naturen.

Grundmomenten är:

  • Att förstå var man är på kartan och vart man ska ta vägen.
  • Se till att passa kartan.
  • Planera och välja vilken väg som man ska springa.
  • Att man ser till att genomföra sin planering och även kontrollera att man springer rätt väg.
  • Leta upp och hitta kontrollerna.

Behärskar man alla dessa moment är det inte några som helst problem att orientera och känna sig säker ute i skog och mark.

Kartan

För att kunna klara av att förstå kartan och veta vart man ska ta vägen gäller det att se till att lära sig hur man tolkar en orienteringskarta. Detta gör att man kan hela tiden har koll på vart man är och vet vilken väg som är bäst till nästa kontroll. På kartan finns olika symboler som gör att det ska bli lättare tolka kartan.

Passa

För att passa en karta får man utgå från att kartan är som ett fotografi och sedan vänder man kartan och lägger kompassen på för att hitta norr. Detta gör att kartan kommer att stämma överens med verkligheten. När man har gjort dessa moment, innebär det att man har passat kartan.

Planera

Löparskor på grusNu gäller det att planera och välja den bästa vägen för att komma fram till kontrollen. Kort och gott innebär det att man gör ett vägval som passar bäst för sig själv. Det finns lika många vägval som orienterare, men det finns alltid både svårare och lättare val av väg. Därför ska man alltid välja väg efter sin egna förmåga.

Kontrollera

Under tiden som man springer mellan två kontroller gäller det att alltid kontrollera på kartan om man är på rätt väg – samt passa kartan och se sig omkring innan man fortsätter sin planerade väg.

Leta upp kontrollerna

När man börjar närma sig kontrollen, bör man ta en titt på kartan och se om det finns detaljer som man kan ta fasta på för att på så vis hitta kontrollen.

Sedan upprepas grundmomenten inför varje kontroll fram tills man är i mål.

publishable-mag