Fjällorienteringen

Fjällorienteringen är en tävling i orientering som, så som namnet antyder, sker i fjällen. Det handlar närmare bestämt om området kring Östersund och Funäsdalen, och den arrangeras av Jämtland-Härjedalens Orienteringsförbund.

Tävlingen är längre än vanliga orienteringstävlingar, då den sträcker sig över tre dagar. Under varje enskild dag ska orienterarna som deltar i tävlingen ta sig runt en bana som är mer än 25 kilometer lång, fågelvägen. Det finns dock också klasser där banorna är kortare (till exempel för de äldre åldersklasserna och för de öppna klasserna), och då brukar de vara runt 10 kilometer långa. Sammanlagt orienterar man med andra ord sträckor mellan 30 och 75 kilometer under Fjällorienteringen, beroende på vilken klass man tävlar i. Man får tävla i Fjällorienteringen från att man är 17 år.

Fjällorienteringen är en av de mest klassiska orienteringstävlingarna, då den har arrangerats mer eller mindre årligen sedan 1938 (med undantag av exempelvis 1940 och 1941, på grund av andra världskriget). Dess historiska anor kan märkas av på flera sätt. Bland annat använder man sig i Fjällorienteringen av kartskalan 1:50 000, vilket inte längre är standard inom orientering. Idag är det annars vanligare med skalorna 1:10 000 eller 1:15 000.

Något annat som är speciellt för just Fjällorienteringen, förutom kartskalan, är att det är en så kallad patrulltävling. Det betyder att man tävlar i lag om två personer, som ska springa banan och besöka kontrollerna tillsammans.

Även om kartskalan och tävlingens längd och utformning inte har förändrats nämnvärt sedan 1938, har tävlingen ändå moderniserats i en aspekt: år 1973 lade man för första gången till en damklass i tävlingen.

Eftersom tävlingen är tre dagar lång, och orientering är en sport som kräver att man är i toppform både fysiskt och mentalt, är det viktigt att man vilar ut ordentligt mellan tävlingsdagarna. Om man bor på ett bra hotell brukar detta inte vara något problem, men man måste också kunna sova ut hemma i sin egen säng dagen innan tävlingen börjar, och när man kommer hem efter att de tre dagarna är över. Känner man att man skulle behöva uppgradera till en ny säng för att kunna sova riktigt skönt, ska man gå in på Sleepo.se. Där finns ett stort utbud av sängar för alla smaker, så att man kan vila ut om nätterna och både läsa karta och springa med full energi om dagarna.

Orientering som sport har sitt ursprung i Sverige, och det är därför inte konstigt att Sverige och våra grannländer dominerar i tävlingsresultaten – så även i Fjällorienteringen. Faktum är att helsvenska lag har vunnit tävlingen på både dam och herrsidan åtta år mellan 2001 och 2013. Endast fyra lag, dam- och herrsidan sammanräknat, har vunnit utan någon svensk inblandad (tre lag med endast finnar och ett lag med en finne och en litauer), och ett lag på herrsidan år 2012 som vann bestod av en finne och en svensk. Bland de svenska vinnarna hittar man exempelvis Charlotte Kalla, som vann tillsammans med Eva Svensson år 2007.

publishable-mag