Orientering i Sverige

I Sverige har orienteringen fått ganska stor betydelse och är förhållandevis populär. Man kan t.o.m. studera orientering på gymnasiet i olika orter i landet som har speciell inriktning på just denna sport. De tre största ligger i Eksjö, Mora där skidorientering ligger i fokus samt Sandviken.

Det finns även över 500 klubbar som fokuserar på orientering av diverse typer och hör och häpna,

Orienteringsgalan

Man kan även kolla in Orienteringsgalan som går av stapeln varje år där talangfulla orienterare utses och priser och utmärkelser delas ut och uppmärksammas. Bl.a. delas priset för Årets orienterare ut. Det har förekommit sedan 40-talet då ett gäng journalister som hade sport och orientering på agendan röstade fram de tio bästa orienterarna i Sverige.

Det har verkligen blivit en hel del genom tiderna. Varje år arrangeras svenska mästerskapen, europeiska mästerskapen och världsmästerskapen där svenskar har haft stor framgång.

De många tävlingar som anordnas brukar även visas i svensk tv eller på SVT play. Således verkar orienteringen ha en plats i svenskars hjärtan, kanske med tanke på all natur som gör det möjligt.

Det förbund som har hand om orienteringen i Sverige heter Svenska Orienteringsförbundet och ansvarar för många genar.

publishable-mag