Allmänt om orientering

Flertalet kommer kanske ihåg orienteringslektionerna från skoltiden då många irrade bort sig i skog och mark med upp-och-nedvända kartor och ögonen som febrilt letade efter de vit-orangea posterna. Vissa tyckte det var ett minne för livet, medan andra satte sig ned på en sten i hopp om att kvällen skulle komma så att det hela avbröts. Men faktum är att orientering är en härlig sport i mångt och mycket. Förutom den friska luften och motionen man får på köpet, är övningarna ett sätt att träna lokalsinnet.

Var kommer orientering ifrån?

Man kan lätt tro att någon skogsmulle från inre Norrland satte igång sporten men det är helt fel. Orientering kommer faktiskt från latin och handlade om att man skulle leta efter vägen mot öster eftersom det heliga Jerusalem låg i Österlandet. Därför försökte man med karta och kikare lista ut var öster låg. Nuförtiden är orientering en sport och går ut på att på bestämd eller obestämd tid ta sig igenom ett område med hjälpmedel så att man vet vart man ska.

Vad behövs?

Det allra viktigaste vid orientering är karta och kompass såvida man inte vill förlita sig på naturens egna tecken och navigera efter solen och stjärnorna, något som faktiskt också förekommer vid vissa orienteringar. Man kan t.ex. avgöra på terrängen åt vilket håll man ska och var det är mest sannolikt att finna människor, vatten eller skydd.

De kartor som används har ritats upp enbart för orienteringssyfte och därför är de också mycket detaljerade. Man får också med sig en anvisning om varje kontroll, dvs en hint om hur den är placerad.

Kompassen är ett mycket bra komplement till kartan om man är ute i mycket svår terräng eller om man orienterar på natten exempelvis. Då används en orienteringskompass som är lite olika beroende på var man befinner sig på jordklotet. Till dessa två grundhjälpmedel ska även ett stämplingssystem ingå med orienteringsposter av någon form och med en stämpelbricka och ett startkort för att bevisa att man varit där. Numera används dock en elektronisk bricka som orienterarna bär med sig och på så sätt noteras tiden då man stämplar den elektroniskt. Detta stämplingssystem är enklare, tar kortare tid att kontrollera och är säkrare mot fusk.

Om man istället får för sig att nattorientera måste man även bära pannlampor.

Kläderna

Det finns regler om hur orienterare ska klä sig vid tävlingar. Det är meningen att man ska ha heltäckande klädsel för att skydda sig mot grenar och annat i skogen som kan rispa upp huden eller orsaka skada. Huvudet och armarna är bara, men axlarna ska vara beklädda. Orienterar man inte i skogen utan i parker t.ex. är det tillåtet med vanlig t-shirt och shorts om man så vill. På fötterna bärs riktiga orienteringsskor som är avsedda för kuperad terräng och har dobbar på undersidan.

Vanliga tävlingar i Sverige

På hemmaplan hålls kända tävlingar som O-Ringen och Tiomilakavlen. Dessa håller på i flera dagar och har många etapper. Dessutom arrangeras SM, EM och VM.

publishable-mag