Tävlingen O-ringen

Tävlingen O‑Ringen kallar sig själva världens största orienteringsäventyr, och arrangeras varje år i juli, och varje gång på en ny plats i Sverige. Att tävla i orientering innebär att med karta och kompass återfinna ett visst antal kontroller i okänd terräng. Kontrollerna är utmärkta på en karta, och det hela ska göras på kortast möjliga tid. Kontrollpunkterna känner du säkert igen, det är de orange-vita kubiska skärmarna som man ofta ser i skogen. Ibland körs orienteringstävlingar på natten, då använder man röd-vit-blåa reflexer som kontroll. O-Ringen startade 1965 i Danmark, och kommer från och med 2018 att ha världscup-status. Bland rekorden kan man notera den nordligaste tävlingsplatsen nära polcirkeln utanför Vuollerim 1982 och den tävling med flest deltagare som var i Dalarna/Falun 1985 då 25 021 deltagare ställde upp.

Orientera vid Höga Kusten 2018

Platsen för O-ringen 2018 är vid det natursköna Höga Kusten. Här har det dramatiska landskapet formats under 20 000 år, med höga berg och djupa dalar, där hav möter fjäll. Höga Kusten är sedan år 2000 placerat på UNESCO’s världsarvslista. Arrangerande stad är Örnsköldsvik och där kommer man bygga ett O-Ringentorg i stadskärnan, med utgångspunkt i evenemangsarenan Fjällräven Center. Samtliga etapper ligger på cykelavstånd, och det är ett fokus för året att erbjuda just närhet till de olika etapperna. Självklart kommer man bibehålla den orienteringsmässiga nivån. Orienterarna kan förvänta sig utmaningar i form av till exempel hällmarker med svårforcerade sänkor, öppen tallskog men med långa sträckor av fina stigar där man verkligen kan njuta av löpningen. För OL-tävlingarna avgörs de första etapperna på Arena Domsjö, nästkommande på Arena Backsjö och den sista på Arena Skyttis. Elittouren börjar på Arena Domsjö, fortsätter med sprint i Örnsköldsvik City, och avslutas på Arena Backsjö och Arena Skyttis.

Orientering på 8 svårighetsnivåer

Vissa är enbart orienterare, andra är multisportare som kombinerar orienteringsträningen med cykel i skog och mark. På cyclocross.nu kan du läsa om Cyclocross, som är en spännande och naturnära sport. Det kan också vara riktigt bra träning inför O-ringen, som dock välkomnar orienterare på alla nivåer. ”Nybörjare” får tydliga nät av vägar och stigar. ”Mycket lätt” är ungefär samma, men här kan kontrollerna befinna sig vid sidan av den väg eller stig man springer på. ”Lätt” är snäppet svårare men det ska fortfarande vara enkelt att röra sig i skogen. ”Medelsvår Orange” har svårare kontrollpunkter men med specifika fasta objekt i närheten. ”Medelsvår Röd” har lika svår som orange men med skillnaden att vilken terräng som helst kan dyka upp. ”Medelsvår Lila” är återigen lika svår som orange och röd, men nu kan själva kontrollen vara riktigt lurig att hitta. ”Svår Blå” är anpassad till de mest erfarna orienterarna och ”Svår Svart” har samma svårighetsnivå men då får man verkligen se upp för besvärlig terräng..

publishable-mag