Kan det vara farligt att orientera?
Kan det verkligen vara farligt att orientera? Nej, det är väl ändå inte möjligt. Jo, faktiskt finns det något som kallas för orienterarsjukan och har bidragit till 17 personers död.
Symptom
Det som händer är att man får hjärtsvikt där hjärtat inte kan pumpa ut tillräckligt med blod. Man får då rubbade hjärtrytmer och kan känna sig oerhört trött. Detta kommer till följd av en infektion orsakad av en bakterie som orienterare drar på sig utomhus. Det är bakterien bartonella som kommer från vilda djur som personerna kan få i sig i skogens alla hörn och kanter. Bakterien sprids också via löss och kan finnas på grenar, i mossan och på marken, vilket är lätt att komma i kontakt med när man är ute i tät terräng. Andra symptom är svullna lymfkörtlar och feber och har man dragit på sig orienterarsjukan måste man avstå från träning i sex månaders tid samt äta en rejäl antibiotikakur.
Än så länge finns inget vaccin mot det utan vila och återhämtning är A och O. Fortsätter man träna kan det stå en dyrt då andra komplikationer kan uppstå. Det tar lång tid att bli av med sjukdomen så det gäller att ha tålamod.
Viktigt med rätt klädsel
Därför är det nu tvång på långbyxor och heltäckande klädsel vid utövandet av sporten. Även en viss form av gulsot har förekommit tidigare hos orienterare som också kan uppstå när man är ute i skog och mark och uppstod då av hepatit B som kom in via huden. Svenska orienteringsförbundet har vid ett par tillfällen lättat på dräkttvånget och då har sjukdomen kommit tillbaka. Därför är det nu strikta bestämmelser på vad man får ha på sig när man är ute och orienterar.