Orienterarsjukan

Att orientera kan vara en otroligt rolig sport som dessutom bidrar med en rejäl dos frisk luft. Men orientering är också förknippad med något som kallas för orienterarsjukan och som i värsta fall kan få mycket negativa konsekvenser. Orienterarsjukan är egentligen ett samlingsnamn på sjukdomar som främst drabbar orienterare och folk som vistas mycket i svår och tät terräng. Under 1960-talet drabbades några nordiska orienterare svårt av denna sjukdom som orsakas av hepatit B. Många dog, över 17 stycken, men över 600 insjuknade och var helt enkelt tvungna att ge upp sin orienterarkarriär. Vem vet, de kanske började köra gokart istället.

Så ter sig orienterarsjukan

Om du drabbas av orienterarsjukan: så får du hjärtsvikt och hög feber. Man tror att det är bakterier som twar och bartonella som ligger bakom och som finns i skog och mark. När man som orienterare springer runt i skogarna, så är det lätt att man rispar upp huden och får in denna bakterie i kroppen, ungefär som när en katt klöser dig och ditt sår blir infekterat. Därför är det viktigt att ta en ordentlig antibiotikakur om sjukdomen skulle uppkomma, men det viktigaste av allt är att ha heltäckande kläder när du springer i skogen, för att undvika att grenar och kvistar, som besökts av djur och har bakterier på sig, kan rispa upp din hud och ge dig sjukdomen. Gnagare, älgflugor och fästingar är glada ägare av dessa bakterier, men även katter kan bära på dem. Det innebär att namnet “orienterarsjukan” inte är enbart kopplad till orientering, utan kan också uppkomma i samband med att du blir klöst av en katt eller vistas ute i fält i militären och får sorkar som grannar. Förr i tiden kallade man en liknande sjukdom för skyttegravssjukan.

Om du mot förmodan får sjukdomen som trots allt är ganska ovanlig, så får du absolut inte träna eller utöva hård fysisk ansträngning. Det är då sjukdomsförloppet tar en annan bana som kan sluta illa. Vila, ta antibiotika och undvik träning tills du är frisk igen.

Vaccin

Det finns inget egentligt vaccin mot bartonella-bakterien, men det finns andra vacciner att ta för att undvika sjukdomar och infektioner när du elitorienterar. Vacciner mot polio, stelkramp och difteri är några att ta i beaktning. Även vacciner mot hepatit A och B är viktiga eftersom orienterarsjukan och hepatit B har mycket gemensamt. Vaccin mot TBE är också att rekommendera.

Det som dock aldrig bör underskattas är vikten av heltäckande kläder och att hålla sig ren om det uppkommer små sår på huden.

publishable-mag