Olika grenar inom orienteringen
Det de flesta mestadels känner till är nog vanlig löporientering där man tar sig fram springandes.
Men idag är det vanligt att kombinera andra sporter med orienteringen och därför finns det många exempel som man kan ge sig i kast med om man vill göra två saker samtidigt.
Precisionsorientering
Detta är en lite enklare variant av orientering som främst är avsedd för rörelsehindrade personer men som även utövas av vanliga orienterare. Stigarna och vägarna är lättare att ta sig fram på om man t.ex. sitter i rullstol eller har barnvagn med sig.
Skidorientering
Som man kan gissa är detta en orienteringsform där man tar sig fram på skidor i snö. Terrängen är svår men det finns preparerade skidspår till skillnad från vanliga varianten där man springer på måfå. Skidorientering har funnits sedan 1800-talet och kom till samtidigt som längdskidåkningen. Det var nämligen bra att kunna ta sig fram i landet på vintern och leta sig fram till olika ställen i snötäckta landskap. Man har t.o.m. skapat en typisk skidstil för orientering eftersom spåren är betydligt smalare och mindre än i vanlig längdskidåkning.
Cykelorientering
Mountainbikeorientering MTB-O som är den vanligaste handlar om att ta sig fram på cykel i svår terräng och då är mountainbike det bästa alternativet då den är gjord för kuperade marker. I de vanliga tävlingarna som arrangeras i Sverige, typ O-Ringen, existerar även en etapp som är avsedd för just cykling. Kartan är fäst på styret i ett ställ så att man inte behöver använda händerna så ofta. Dock gäller det att vända den rätt hela tiden.
Inomhusorientering
För den som gillar att vistas inomhus och där blotta tanken på nattorientering ger kalla kårar utmed ryggraden, finns inomhusorientering som består av en utstakad inomhusbana med många våningar som utgör en terräng. Här ser dock kartan lite annorlunda ut då det finns trappor och annat som inte syns utomhus på samma sätt. Dessa föremål är då markerade med bokstäver som representerar dem.
Till andra typer av orientering hör linjeorienteringen där man följer linjer på kartan, poängorientering där banorna inte är utritade utan endast kontrollerna vilka ger olika poäng när man finner dem, punktorientering som är lämpligt för nybörjare och fjällorientering där man under några dagar vistas i svenska fjällen och har betydligt längre och komplicerade banor som innefattar övernattning.