Psykiska och fysiska fördelar med orientering
Det finns många faktorer som påverkar vår hälsa i positiv riktning. Att motion är viktigt för oss är de flesta bekanta med – det minskar risken för en rad sjukdomar och håller våra kroppar friska och starka länge. Att vara ute i skog och mark har också en dokumenterat god effekt på vår kropp och själ, då vi både har behov av frisk luft och av att byta ut stadsmiljöerna mot den lugna naturen. Därutöver är människan en social varelse som har ett stort behov av kontakt med andra människor, så föreningsliv och deltagande i organisationers evenemang är också en viktig förutsättning för ett långt och friskt liv. Om man då slår dessa samman så får man den ultimata idrotten som främjar både kropp och själ – orientering. Att både träna och tävla i orientering garanterar dig en god hälsa både psykiskt och fysiskt, samtidigt som du får chans att träna upp lokalsinne och kartläsning.
Orientering – en idrott för alla
Orientering är en inkluderande idrott som kan utövas av alla, från barn till äldre. Den är skonsam mot kroppen, kräver inte så mycket förkunskaper, är inte dyr att utöva och det enda kravet som ställs på dig som deltagare är att du bär oömma kläder och bra och bekväma skor. Kompass och karta är också en viktig grundförutsättning, men det kan tillhandahållas av föreningen om du går med i en sådan. Runt om i vårt avlånga land finns nämligen många klubbar och föreningar som inriktat sig på just orientering. Eftersom det är välkänt att orientering är bra för hälsan så samarbetar kommunerna ofta med föreningarna och erbjuder och underhåller upplysta elljusspår och andra motionsslingor. Orientering kan förstås utövas var som helst, men för dig som är sugen på att testa orientering under överinseendet av en instruktör samtidigt som du känner gemenskap med andra deltagare så finns det nybörjarkurser för alla åldrar. Det enda du behöver är då de kläder och skor som omnämndes ovan – kompass och karta får du låna. Så varför inte anmäla dig direkt!
Utmaning för kropp och knopp
Även för den vane motionären så erbjuder orientering en spännande och ny form av utmaning. Om du brukar springa milen, tränar inför ett maraton eller om du arbetar med delgivning så är du van att vara i farten, men det unika med orientering är att du också behöver använda hjärnan och inte bara benen. Att springa på tid eller en viss distans kan förstås vara tillfredsställande, men i orientering gäller det att kombinera din snabbhet med din kunskap om kartläsning, ditt lokalsinne och din kännedom om skog och mark – och vi lovar att du kommer att bli triggad att finna de där orangea markörerna så snabbt och smidigt som möjligt! Att orientera i grupp ger dessutom en extra härlig känsla av lagarbete och ingenting kan väl vara bättre än att fira med en god middag efter en dag i skogen, oavsett om ni orienterar i motionssyfte eller om ni har deltagit i en tävling. Orientering är som sagt en idrott som passar alla!